Ta cyklingen från en annan nivå

Ta cyklingen från en annan nivå

Alla barn drömmer om att lära sig cykla! Förr i tiden lärde sig nästan alla barn att cykla med stödhjul som sattes på cykeln som ett extra stöd. Har man stödhjul på cykeln så kan man inte ramla och på det viset lärde sig barnen att cykla. På senare år har det kommit en ny typ av cykel som kallas ”balanscykel”. I den här texten får du reda på allt du behöver veta om balanscyklar!

Vad är en balanscykel?

Ofta är redan små barn nyfikna på cyklar och vill lära sig att cykla. De flesta har en trehjuling som de kan ta sig fram på. När barnen har fyllt tre-fyra år så är de ofta för stora för att använda en trehjuling men vill samtidigt kunna ta sig fram på en cykel. De har dock inte den koordination och rörelseförmåga som krävs för att kunna ta sig fram på en riktig cykel. Lösningen heter balanscykel! En balanscykel ser ut som en vanlig barncykel men har varken pedaler eller stödhjul. Med en balanscykel lär sig barnen att fokusera på en sak först; nämligen att hålla balansen. Barnen sitter på sadeln och går eller springer framåt och på så sätt övar de automatiskt upp sitt balanssinne.

Hur fungerar en balanscykel?

Tanken med en balanscykel är att barnen sitter på sadeln. Bägge fötterna ska nå till marken och sedan kan de till en början gå framåt. Ju mer de övar upp balansen ju fortare kommer de att ta sig fram och kommer sedan sparka sig framåt fortare och fortare. Detta är precis den träning man behöver för att kunna behärska en riktig cykel. Du kanske undrar hur man bromsar med en balanscykel? De flesta barn bromsar helt enkelt med fötterna men det finns också balanscyklar som har handbroms och på så vis ka man få ner farten.

Är en balanscykel säker?

Ett barn ska alltid börja använda en balanscykel på ett platt område där det inte finns några backar. Då kan barnet lära sig kontrollera cykeln i sin egen takt och lära sig hur man saktar in och bromsar. Det bästa är att hitta ett ställe där det inte finns grus och gropar i marken, då är det enklare för barnet att träna på att hålla balansen. Det är också bra om det är ett bilfritt område. Givetvis ska barnet alltid ha hjälm på sig när hen cyklar på sin balanscykel och en vuxen ska alltid vara med.