Löpträning

Att träna för att hålla kropp och sinne i trim är nödvändigt för oss människor. Däremot har inte alla resurserna som krävs för att träna alla slags sporter. Det kan handla om brist på tid, pengar eller förmåga. Som småbarnsförälder kan det vara svårt att exempelvis frigöra tid varje tisdag klockan 18:30. För studenten kan ett träningskort på gymmet vara för dyrt och för den motorikfattige kan ett aerobicspass kännas väl mycket. Något som dock kan passa de flesta är löpträning eftersom att det innebär att man får lov att planera utifrån sina egna villkor och förutsättningar.

Frisk luft och motion på dina villkor

Fördelarna med löpning är många, framförallt kostar det inget att snöra på sig skorna och bege sig ut i löpspåret. Som löpare får du lov att utvecklas i din egen takt och det är du som är i fokus. Genom att träna regelbundet förbättras inte bara konditionen utan kroppen förändras genom att fett bryts ner och muskler byggs upp.

I harmoni med dig själv

Att många löpare känner sig mer harmoniska under och efter träningspasset beror på att när man springer ökar utsöndringen av noradrenalin och serotonin vilket gör att humöret stabiliseras och även stresshormonerna stabiliseras genom att utsöndringen av adrenalin och kortisol minskar. Det är inte bara den friska luften och naturen som bidrar till känslan av att vara tillfreds. Känslan av att vara i harmoni med sig själv är på alla sätt fysiologiskt rättfärdigad.

Skor och underlag

För att minska skaderisken är det viktigt att tänka på att springa på ett passande underlag. Innan man funnit rätt teknik är asfalt ett för hårt underlag för den otränade. Desamma gäller om man är tung – då är det bättre att springa på skogsstigar eller grusvägar. Eftersom att foten belastas med ungefär 5-6 gånger kroppsvikten under löpningen så är det viktigt att hitta en sko med bra stötdämpning. Rätt skor är ofta avgörande för om man ska hålla sig skadefri under sin träning. Våra fötter ser olika ut och därför ska man välja skor utifrån fotens form och fotisättning. Ett enkelt sätt att se hur steget ser ut är att syna slitaget på ett par gamla skor. Är du osäker på vilken typ av skor som passar just dig så erbjuder många sportbutiker hjälp att hitta rätt.