Ta cyklingen från en annan nivå

Ta cyklingen från en annan nivå

Alla barn drömmer om att lära sig cykla! Förr i tiden lärde sig nästan alla barn att cykla med stödhjul som sattes på cykeln som ett extra stöd. Har man stödhjul på cykeln så kan man inte ramla och på det viset lärde sig barnen att cykla. På senare år har det kommit en ny typ av cykel som kallas ”balanscykel”. I den här texten får du reda på allt du behöver veta om balanscyklar!

Vad är en balanscykel?

Ofta är redan små barn nyfikna på cyklar och vill lära sig att cykla. De flesta har en trehjuling som de kan ta sig fram på. När barnen har fyllt tre-fyra år så är de ofta för stora för att använda en trehjuling men vill samtidigt kunna ta sig fram på en cykel. De har dock inte den koordination och rörelseförmåga som krävs för att kunna ta sig fram på en riktig cykel. Lösningen heter balanscykel! En balanscykel ser ut som en vanlig barncykel men har varken pedaler eller stödhjul. Med en balanscykel lär sig barnen att fokusera på en sak först; nämligen att hålla balansen. Barnen sitter på sadeln och går eller springer framåt och på så sätt övar de automatiskt upp sitt balanssinne.

Hur fungerar en balanscykel?

Tanken med en balanscykel är att barnen sitter på sadeln. Bägge fötterna ska nå till marken och sedan kan de till en början gå framåt. Ju mer de övar upp balansen ju fortare kommer de att ta sig fram och kommer sedan sparka sig framåt fortare och fortare. Detta är precis den träning man behöver för att kunna behärska en riktig cykel. Du kanske undrar hur man bromsar med en balanscykel? De flesta barn bromsar helt enkelt med fötterna men det finns också balanscyklar som har handbroms och på så vis ka man få ner farten.

Är en balanscykel säker?

Ett barn ska alltid börja använda en balanscykel på ett platt område där det inte finns några backar. Då kan barnet lära sig kontrollera cykeln i sin egen takt och lära sig hur man saktar in och bromsar. Det bästa är att hitta ett ställe där det inte finns grus och gropar i marken, då är det enklare för barnet att träna på att hålla balansen. Det är också bra om det är ett bilfritt område. Givetvis ska barnet alltid ha hjälm på sig när hen cyklar på sin balanscykel och en vuxen ska alltid vara med.

Hitta balans i tillvaron

Det är ett allt snabbare tempo runt oss och samhället rusar fram som om nuet inte fanns. I jakten på materiell framgång och status kan man dock tappa sig själv och hamna i svårmod. Det finns många som gått in i väggen och som kan vittna om den långa vägen tillbaks. Hur allt behövde omvärderas och hur viktigt det var att stanna upp. I vissa fall talas det om kollapsen i positiva termer. Som någonting bra från vilket man förstått mer om hur man skall leva för att inte gå sönder.

Personlig utveckling är någonting som funnits sedan urminnes tider och i de flesta kulturer vi känner till. Samtidigt är det först på senare år som det blivit någonting man diskuterar öppet. Bokaffärernas hyllor bågnar under vikten av självhjälpslitteratur och det finns ett kursutbud som vida överträffar alla tänkbara önskemål. Att det finns en sådan uppslutning kring personlig utveckling indikerar att detta är någonting som allt fler frågar efter. Det kanske är tid för att hitta en kollektiv balans och ett levnadssätt där välmående och lycka kan höjas över andra ideal?

Meditation

Att vara ”här och nu” och att vara i balans är någonting som många tycks sakna. Meditationen ger inte en nödvändig förändring av detta över natt. Dock är det fler och fler som använder sig av meditation i syfte att komma ner i varv och för att kunna fokusera på det inre.

Det finns många olika typer av meditation som man kan ta till sig i den mån man så önskar. Vissa handlar om att återställa ett flöde i kroppen, medan andra handlar om att i mångt och mycket lämna den för en stund. Har man ett intresse för meditation och personlig utveckling kan man höra av sig till lärare och kursledare och ställa frågor.

Yoga: Uppnå din fulla potential

mindfulness

Syftet med den uråldriga indiska filosofin, som är yoga, är att skapa balans och uppnå en ökad medvetenhet. Du ska som människa upptäcka den du verkligen är, nå en djupare insikt om verkligheten och uppnå hela din potential. Vare sig du är nybörjare eller expert inom yoga har du säkert lagt märke till vikten av ditt klädval. Du behöver ingen utrustning när du gör yoga – men kläderna du använder bör följa kroppen och ge dig stor rörlighet. Detta kommer att hjälpa dig att frigöra ditt sinne ytterligare från oviktiga detaljer som obekväma eller opraktiska plagg.

En symbol för ungdom och hälsa

Yoga är inte bara ett effektivt verktyg för att skapa balans mellan sinne och kropp, det har också blivit en symbol för hälsa och ungdom. Yogarörelsen har fått full fart jorden runt, och det blir allt fler som ser filosofin som en hel livsstil. Begreppet yogakläder omfattar både traditionella och nydesignade plagg som underlättar varje rörelse. Det är kläder som sitter skönt och bekvämt på kroppen samtidigt som de får dig att känna dig ung, vacker och spirituell.

Klä dig ändamålsenligt

För att välja vilka yogakläder som passar dig bäst – utgå från den typ av yoga du föredrar. För en vinyasaklass är det bra att ha ett par snygga tights på sig. Du som älskar hot yoga kommer att finna att det är skönt med mindre och tunnare kläder. Mjukisbyxorna är perfekta till kundaliniyoga, och ett par hotpants och en topp är klädidealet för bikramyoga.

Bland de populäraste traditioninspirerade modellerna kan du spana in följande:

  • Love pant
  • Saraswati pant
  • Brahma pant
  • Lotus pant
  • Durga pant

Kom ihåg:  Tanken är att sinnet ska vila under yogapasset – så se upp för alltför udda mönster eller kontrasterande färgkombinationer. Välj den stil som passar din personlighet bäst, och leta inspiration bland Hollywoods glamourikoner – de vet precis hur man ska rocka yogakläder på bästa sätt!